Новини

Започва оглед на пожара в община Крумовград

Започва оглед на сградата на общинската администрация в Крумовград, в която избухна пожар снощи, 11 март. БТА съобщи, че причините за пожара все още се изясняват, а днес на мястото ще пристигнат следователи за огледа, който ще се проведе под ръководството на Окръжната процедура.В същата сграда се помещават няколко служби на общината. Най-големи щети е понесъл третия етан на зданието. Изгорели са 1000 кв. от покривната част, както и имущество и документация в канцеларии на третия етаж. Сигналът за пожара е бил подаден на телефон 112, малко след 15 часа, вчера. Пострадали няма.

Задържаха най-буйния крумовградчанин в нощта след пожара, обръщал кошчета

За хулигански действия М.Ю./33/ е задържан снощи в РУП-Крумовград. В нетрезво състояние мъжът обръщал кошчета в центъра на града. Материалите по случая ще бъдат внесени в съда по Указа за борба с дребното хулиганство.

Пожар в Крумовград 11.03.2012г.

Гори сграда на Общината в Крумовград

Пожарът в Крумовград: Няма пострадали, унищожени са 1000 кв. м. покрив и документация

Братя Моллови първи тръгнали да гасят пожара, кмет и областен управител им благодарят

Няколко общински служби и ритуалната зала се помещавали в изгорялата сграда, унищожен е архив за 10 години

Проверява се и версията за умишлен палеж

Служителка от Стопанския отдел работела извънредно в изгорялата сграда

24rodopi.com

Закриват бюрата по труда в Кирково, Крумовград и Ардино, стават отдели към Кърджали и Момчилград

Три бюра по труда ще бъдат закрити с промяна в правилника на Агенцията по заетостта. Мотивът е, че те се намират в общини с малък брой икономически активно население . Дирекциите по труда в Кирково и Крумовград стават отдели на бюрото в Момчилград, а структурата в Ардино преминава към Кърджали .

24rodopi.com

Общински съвет – Крумовград

ДПС

1. Себихан Керим Мехмед
2. Метин Байрамали Сали
3. Фами Расим Али
4. Хасан Осман Ходжа
5. Исмаил Ахмед Якуб
6. Тасим Ахмед Мустафа
7. Мехмед Хасан Али
8. Ерол Фикрет Фетта
9. Ергюн Фикри Мюмюн
10. Милчо Иванов Казълов
11. Мехмед Осман Байрам
12. Неждие Фахри Акиф
13. Хасан Халил Хасан
14. Сабахтин Ариф Давуд
15. Баки Неждет Касим
16. Мустафа Хабиб Сали
17. Али Юсеин Бояджи
18. Джематин Осман Юсуф
19. Красимир Съботинов Хорочев

ГЕРБ

1. АсенСлавчев Тюрдиев
2. Ани Огнянова Иванова
3. Огнян Ясенов Моллов
4. Тодор Иванов Зангочев
5. Димитър Иванов Мирчев
6. Антон Маринов Хаджиев

БСП

1. Алексей Веселинов Терзиев
2. Маргит Михайлова Василева

ЕНП

1. Ирфан Юсеин Юмерходжа
2. Незиха Мехмед Халил

Себихан Мехмед върви към нов мандат в Крумовград

Себихан Мехмед, настоящ кмет на Община Крумовград, е надеждата на Ахмед Доган властта в трудната родопска община да остане под влиянието на ДПС. Централният изборен щаб на движението реши Себихан Мехмед да бъде издигната за кмет на Крумовград. Доган отчита, че в Крумовград управляващите от ГЕРБ ще хвърлят много сили, но е убеден, че г-жа Мехмед е най-печелившият вариант за ДПС.

24rodopi.com

ГЕРБ: Асен Тюрдиев е нашият кандидат за кмет на Крумовград

Зам. областният управител на Кърджали Асен Тюрдиев е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Крумовград. Това обяви шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той даде висока оценка на Тюрдиев за работата му в ГЕРБ. Вицепремиерът бил удовлетворен от това, че Тюрдиев и другите показали, че в регион Кърджали може да има не само ДПС и БСП, но и ГЕРБ.

24rodopi.com

30 минути съвещание: Крумовград с комплектована Избирателна комисия

След 30-минутна консултация при кмета на община Крумовград Себихан Мехмед, парламентарно представените сили, както и партия НДСВ постигнаха пълен консенсус за състав и ръководство на Общинската избирателна комисия в Крумовград. Предложенията на политическите партии бяха приети. Председателят на ОИК ще е от ГЕРБ, заместник -председател ще бъде представител от Коалиция за България, а секретар-представител на ДПС. Съгласно решение №30 на ЦИК съставът на ОИК е от 17 души. За община Крумовград са както следва: ГЕРБ-7, Коалиция за България -2, ДПС-2, Синята коалиция-1, Атака-1 и НДСВ-1. 

Битка за Крумовград с мисъл за златодобив и страх от Себихан Мехмед

В един от анализите на ГЕРБ става ясно, че управляващите имат сценарий да спечелят вота в Крумовград, общината, за която Доган казва, че има един от най-силните кметове на ДПС – Себихан Мехмед. Зам.-областният управител на Кърджали Асен Тюрдиев е най-популярното лице на управляващите, но партийната структура има и 2-3 резервни имена. В полза на ГЕРБ може да се окаже вариантът „Себихан Мехмед – кандидат за кмет на Кърджали", върху който разсъждавал самият Доган, но това е по-скоро слух, пускан от депутати на ДПС. Следващият кмет на Крумовград ще управлява най-лесно, имайки предвид огромните суми, които ще се изсипят в общината заради златодобива на Ада тепе.

24rodopi.com


Алекс Нестор пише най-важното писмо в живота си, след 30 дни ще го получи Себихан Мехмед

Алекс Нестор ще напише едно от най-важните писма в живота си, за да убеди кмета на Крумовград г-жа Себихан Мехмед, че златодобивът на Ада тепе не е заплаха за  околната среда и здравето на хората. Едва след това Общински съвет и Общинска администрация ще се произнесат дали са съгласни да бъде разработено находището.  Това стана ясно на последното от 4-те обществения обсъждания на доклада за ОВОС в Крумовград, което продължи около 10 часа.  Голямата си загриженост изрази Себихан Мехмед. Тя посочи, че в доклада има много несъответствия, свързани с водоизточниците и почвите. Местното население пък било притеснено за бъдещето на произвежданата  земеделска продукция. „На този етап не сме нито „за", нито „против" добива на злато. Решението ни ще се отрази с години напред и не може да се вземе с лека ръка. Докато не получим отговори на нашите въпроси, няма да може да кажем категоричното си становище", подчерта тя.  В 30-дневен срок Алекс Нестор, директор „Корпоративни и външни отношения" в „Болкан минерал енд майнинг" ще отговори писмено на всички повдигнати въпроси по време на обсъждането.

Резултати от преброяване 2011.г

Община Крумовград с общо 17 823 души, от които 8 997 мъже и 8 826 жени. В Крумовград живеят 5 070 души, в селата на общината
12 753.

В Крумовград избират кмет за поне 3 мандата напред


Дори платените еколози не могат да спрат гората да се разлисти – така един от зевзеците на крумовградското село Дъждовник сложи край на спора „Да има или не златодобив на Ада тепе". „Ошашавихте ме! Преди 5 години ми „набивахте" в главата, че цианидът е вреден, а сега ми казвате, че по-добре ще е  златото да се извлича чрез цианида", нервничи Шукри Славито (прякорът му местните лепнали, защото не пропускал „Шоуто на Слави". От Дъждовник, през властта в България до световните борси, едно е ясно: Там, където има златни залежи, ще бъдат извлечени! За Крумовград и хората му може да се добави, че изборът им на кмет през октомври няма да бъде за 4 години, а поне за 3 по 4 години. Десетките милиони левове, които ще постъпят от компанията „Болкан Минерал енд Майнинг" в бюджета на общината (само от концесионни такси на година Община Крумовград ще получава по 4 милиона), ще позволят на градоначалника да си нареди дневния ред в стил „Бойко Борисов и прерязването на ленти".

Таушанова върна 2 решения на ОбС-Крумовград

Областният управител Иванка Таушанова върна за ново обсъждане две решения на ОбС – Крумовград, приети на заседание на 2 май, съобщиха от администрацията на губернатора. Мотивите са, че решенията са незаконосъобразни и противоречат на материалноправните разпоредби. С Решение № 667 местните нормотворци удължават за срок от 10 години наемния договор на частна фирма, която ползва терен от 500 кв.м за монтаж на приемо-предавателна станция в района на село Сърнак. От протокола на сесията е видно, че става дума за земеделска земя, а такива площи се отдават под наем чрез търг или конкурс по ред, определен от ОбС, за срок не по-дълъг от 10 г. Това е посочено в Наредбата за условията и реда за отдаване под наем на земеделски земи от ОПФ. Действително, в правомощията на общинските съвети, като органи на местно самоуправление, е да вземат решения за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост, като те упражняват и общо ръководство и контрол. В Закона за общинската собственост обаче липсва изричен текст, предоставящ право на Общинския съвет да изменя вече сключен договор за наем, добавят от областна администрация. Законодателят е предоставил възможността Общинският съвет да урегулира нормативно с подзаконов акт неуредени от закона въпроси с местно значение. Но в НРПУРОИ на Община Крумовград не е предвидена възможност за удължаване срока на сключен договор за наем. В Наредбата за условията и реда за отдаване под наем на земеделски земи от ОПФ на Община Крумовград също няма предвидена разпоредба, въз основа на която да бъдат удължавани договорите за наем, сключени след проведен търг или конкурс. Казусът е същия и при върнатото от областния управител Решение № 674. С него се удължават за срок до 10 години договорите за наем на имоти-публична общинска собственост, сключени с „Български пощи". Те са за помещения в селата Горна кула, Гулийка и Егрек. 

ГЕРБ – Крумовград направи дарение на местния туристически отряд

Общинската организация на ГЕРБ в Крумовград дари спортни екипи, пособия и палатки на Туристическия отряд „Димитър Петков" към СОУ „Васил Левски". Отрядът има дългогодишна история – създаден е през 1974 г и оттогава е многократен първенец в международния поход „По стъпките на Ботевата чета" - Козлодуй – Околчица.  От основаването му до наши дни през него са минали над 2 000 ученици, припомни ръководителката му Даниела Гунчева. Групата има традиции в редица градски, областни и национални походи, екскурзионни летувания, излети, събори и щафети. Отрядът е покорил едни от най-трудните маршрути у нас и подкрепя движението „Опознай България".  Носи името на своя съгражданин Димитър Петков – алпинист, загинал през 1971 г по време на експедиция на седемхилядника Хиндукуш. На връчването на дарението присъства и народният представител Цвета Караянчева, която пожела на членовете на отряда призово класиране на предстоящия национален поход Козлодуй-Околчица 2011, който стартира на 27 май.

За златото на Ада тепе ...

Темите от днес 28.04.2011 :

Eкоорганизация и писатели поискаха референдум за Крумовград и златото ...

Алекс Нестор: 190 млн. лева ще инвестираме в Крумовград, заплатите ще бъдат 2-3 пъти над средните ...

Себихан Мехмед: В края на юни Община Крумовград ще се произнесе за златодобива на Ада тепе ...

Екоорганизации провалиха делото за златото на
Ада тепе

Делото "Община Крумовград срещу кабинета „Борисов" относно златото на Ада тепе, бе отложено вчера заради екосдружения, съобщава в днешния си брой всекидневникът „24 х 7 Родопи". „Зелената улица" на правителството за златодобив на Ада тепе влезе в съда, след като Община Крумовград обжалва като заинтересована страна пред Върховния административен съд решение на правителството за предоставяне на концесия за добив на злато. Паралелно с общинската администрация, жалби са внесли и три неправителствени организации - Сдружение за дива природа "Балкани", Информационен учебен център по екология и Институт по зелена политика. Делото бе отложено заради неплатени такси на две от тях и непредставени документи за актуалност. Жалбата е внесена на 2 март т.г. чрез Министерския съвет във Върховния административен съд. Мотивите са следните: В Решение 87/11.02.11 г. на Министерски съвет се казва, че на компанията „Болкан майнинг" се отдава на концесия цялото находище „Хан Крум" и участъците Ада тепе, Къпел, Кътица, Скалак, Синап и Сърнак. В закона за подземните богатства ясно е казано, че на концесия се отдават цели находища или участъци. „Те избират цялото находище, обаче в същото време, в същото Решение на Министерски съвет се указва, че концесията ще влезе в сила само след одобрение от ОВОС за Ада тепe", коментира кметът на Крумовград Себихан Мехмед.Делото "Община Крумовград срещу кабинета „Борисов" относно златото на Ада тепе, бе отложено вчера заради екосдружения, съобщава в днешния си брой всекидневникът „24 х 7 Родопи". „Зелената улица" на правителството за златодобив на Ада тепе влезе в съда, след като Община Крумовград обжалва като заинтересована страна пред Върховния административен съд решение на правителството за предоставяне на концесия за добив на злато. Паралелно с общинската администрация, жалби са внесли и три неправителствени организации - Сдружение за дива природа "Балкани", Информационен учебен център по екология и Институт по зелена политика. Делото бе отложено заради неплатени такси на две от тях и непредставен

„Живот за Крумовград” иска референдум за златодобива

Против златодобива на Ада тепе край Крумовград се обяви група във Фейсбук. Повече от 100 души са се изказали в социалната мрежа против канадската фирма „Дънди Прешъс Металс” и полученото разрешение за концесия. От сдружение „Живот за Крумовград” призовават жителите на 29 април от 13,30 ч. да се съберат на централния площад да и да изразят ясно своята позиция. „Да заявим правото си на щастие и живот на земята, където сме родени. Да видим, че сме много и че силата на гласа ни ще бъде чута”, се казва в посланието. Организаторите настояват да се проведе референдум „За или против” златодобива. За решенията на митинга да бъде уведомено правителството. Страницата акцентира върху историческата стойност на древния рудник от късната бронзова епоха, който е открит на Ада тепе. Заедно с Перперикон и Татул, предполага развитие на туризма в дългосрочен план, смятат жителите на Крумовград, организирани в комитет. Като негативен пример е посочена съдбата на град Маджарово. „Там също се добиваше злато и то без цианиди. Някога там живееха хиляди хора, на които обещаваха светло бъдеще. Днес в града живеят цифром и словом 551 /петстотин петдесет и един/ души. Данните са от последното преброяване. Хиляди празни домове няма да посрещнат никога ствоите стопани. Тази зловеща призрачна реалност очаква и Крумовград, ако не се обединим и спрем безумието, подговяно от бездушни български чиновници вече 12 години. За тях Крумовград е една имагинерна далечина, но поддържайки раболепно бизнесплана на „Дънди”, е и една възможност да спечелят своите 30 сребърника”, пише още в посланието. 

Стартира кампания "Познавате ли своя риск от остеопороза"? 

От м. април до м. септември в общините Кърджали, Крумовград, Момчилград, Ардино, Кирково и Джебел ще се проведат кампании под мотото "Познавате ли своя риск от остеопороза?". Стартът ще бъде в Кърджали на 28 и 29 април 2011г. (четвъртък-петък). Изследването ще се проведе от 9.00 до 17.00 часа в  РЗИ (бивша РИОКОЗ), съобщиха от пресцентъра на Регионалната здравна инспекция (РЗИ). За информация и предварително записване желаещите граждани могат да се обадят на тел. 0361/6-02-96 и 0361/6-02-77. Цената на измерването е 10 лв. Случаите с намалена костна плътност и наличие на рискови фактори за развитие на остеопороза ще бъдат насочвани към центровете и специализираните кабинети по остеопороза в региона.  В останалите общини изследванията ще се проведат както следва:
- Крумовград - 28 май (събота)
- Момчилград - 27 юни (понеделник)
- Ардино - 25 юли  (понеделник)
- Кирково - 22 август (понеделник)
- Джебел - 26 септември (понеделник)
Кампаниите "Познавате ли своя риск от остеопороза?" се провеждат от Асоциация "Жени без остеопороза" в партньорство с Асоциацията на пациентите с остеопороза и остеоартроза и МЗ чрез РЗИ в страната. Те се подпомагат от Българския фонд за жените, като се осъществяват с апаратура, закупена за целите на провеждането на скрининг за ранно установяване на риска от остеопороза.

Футболна среща

На 24.04.2011 г. (Неделя) от 16:00 ч. ще се проведе футболна среща между отборите на ФК "Левски" гр.Крумовград и ФК "Родопи" гр.Момчилград . Събитието ще се проведе на градския стадион в гр.Крумовград .

Арест след пиянско шофиране, отказ за тестване и агресия срещу полицаите

За опит да осуети полицейска проверка в РУП-Крумовград тази нощ е задържан И.Ш./31/, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР. Той се е движил с "Мерцедес" и около 2 часа е бил спрян за проверка в града. Отказал е да бъде тестван за алкохол, опитал се да избяга и се държал агресивно с полицаите. Съставени са му актове по ЗДвП и Закона за МВР.

Доказаните в находище „Хан Крум" залежи са над
27 тона

Доказаните залежи на злато в района на Ада тепе, край Крумовград, възлизат на повече от 835 000 тройунции. При сегашните цени на златото това се равнява на над 1.6 млрд. долара. Това сочи анализ на финансовото министерство от края на март.  Както вече писахме, правителството даде на фирмата „Болкан минерал енд майнинг" (БММ) правото на 30-годишна концесия за добив на злато. Компанията ще извлича скъпоценния метал от 6 участъка, обединени в златодобивно находище „Хан Крум". БММ проучва района от 2002 година. За изследване на най-богатото от шестте находища - Ада тепе, тя е вложила над 4 милиона долара. Доказаните в него залежи са над 27 тона.  Над 9 000 жители на община Крумовград се подписаха срещу мегаинвестицията заради цианидния добив. По-късно БММ внесе нов проект за добив на златосъдържащ концентрат, без използване на цианиди.  Новият проект не включва хвостохранилище и ще заема по-малка площ от находището Ада тепе. Очакваната инвестиция е около 100 милиона щатски долара. Производството на златен конценрат ще е над 800 000 тона годишно.

От 18 април 2011 г. се забранява риболова

Със заповед на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов от понеделник /18 април 2011 г./ се забранява риболова  за 47 дневен период.  Забраната е на основание Закона за рибарството и аквакултури и се прилага ежегодно през размножителния период на видове във водите на Черно море, р. Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната за любителски риболов е от 18 април и ще продължи до 3 юни 2011 г. , тя важи за всички пролетно-лятно размножаващи се видове. За любителите риболовци има оставени свободни водни обекти на територията на страната за осъществяване на риболов. Това са :

Област Кърджали
- яз. Охлювец, общ. Кърджали;  
- Кюмюрлюк в землището на с. Багрилци, общ. Крумовград.

Задигнаха злато и пари от селски дом

Сигнал за кражба на златни накити е бил подаден вчера в РУП-Крумовград. 28-годишен е съобщил, че е разбита врата на стая в къщата му в село Луличка и са изчезнали 3 златни гривни, 2 чифта златни обеци и синджир за около 1200 лв. Дежурна оперативна група от РУП-Крумовград е извършила оглед на мястото на произшествието. Образувано е досъдебно производство и се издирва извършителят на деянието.

62 бутилки нелегален алкохол са иззети от два магазина в Крумовградско

62 бутилки алкохол без акцизен бандерол са били иззети при специализирана операция за пресичане и разкриване на престъпления, свързани с търговията на акцизни стоки. Алкохолът е бил иззет от два магазина в община Крумовград. В останалите 14 обекта нарушения не са били констатирани.

Опит за убийство в Пелин: Момиченца се карат и замерят с камъни, бащите вадят ножове...

38-годишен е бил ранен с нож в главата при свада в крумовградското село Пелин, съобщиха то полицията. Сигналът за произшествието е подаден в дежурната част на РПУ-Крумовград от Центъра за спешна помощ в града снощи в 18,20 часа. Свадата започнала между децата на роднински фамилии. Две момичета се скарали и се обстрелвали с камъни. По-късно се намесили родителите. На финала П.Ш./46/ отишъл в дома на съседите, където разправията прераснала в меле и 38-годишният домакин бил ранен с нож. Пострадалият е транспортиран в кърджалийската болница и след обработка на раните е бил изписан. Извършителят на деянието е задържан в РУП-Крумовград. Дежурна оперативна група е извършила оглед и са били иззети веществени доказателства. Образувано е досъдебно производство за опит за убийство.

Цветя и сладкиши от социалистките за здравните работници

По повод  7 април – Ден на здравния работник, жените социалистки поднесоха на началник  отделенията в МБАЛ" А.Дафовски" Кърджали цветя и картички с поздравителен адрес към всички работещи в сферата на здравеопазването. С много цветя и сладкиши личните лекари в Крумовград, Кирково бяха изненадани от жените социалистки  в тези населени места. „Нека днес  всички те приемат нашия поклон и огромно БЛАГОДАРЯ за грижите, всеотдайността, търпението и силите, които полагат упражнявайки благородната си и нелека професия", заяви Теодора Каракостова от Обединение на жените социалистки.

16-годишна бяга от родители и полиция, крие се в изоставена къща край Крумовград 

Полицаи от Крумовград са открили 16-годишна, обявена за общодържавно издирване, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР. Непълнолетната пребивавала 4 дни при свой приятел от крумовградско село. По сигнал на родителите е била обявена за издирване в края на месец март. Когато станало ясно, че полиция търси момичето, двойката се укрила в изоставена сграда в района. Пред полицаите и представител на Отдела за закрила на детето непълнолетната обявила, че желае да се омъжи и това е причина за бягството. Предадена е на родителите си. На момчето, което е пълнолетно, ще бъде съставен акт. Младежът вече е бил предупреден писмено от полицията при първото бягство на момичето. 

Опасност от падащи камъни по пътя Крумовград-Момчилград

Пътищата от републиканската пътна мрежа са сухи, съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура“. Затворени за превозни средства са проходите Златица – Етрополе, Твърдица – Елена, Върбишки, а Дюлинският е затворен за товарни автомобили. Опасност от падащи камъни има по пътищата в Искърското и Кресненско дефиле, Прохода на Републиката, по пътя Нови Искър – Лъкатник, Драгичево-Рударци, Юндола – Белово, Асеновград – Смолян, Бобошево – Четирци, Мездра – Ботевград, и Момчилград – Крумовград.

„Как да кандидатствам за помощ” разбраха 100 земеделци от Крумовградско

Над 100 души от района на крумовградските села Поточница и Странджево присъстваха на информационните срещи със земеделските производители от региона, които се провеждат по инициатива на областния управител Иванка Таушанова и Областния експертно-консултативен съвет по земеделие. Специалисти от дирекцията по земеделие и ДФЗ – Разплащателна агенция разясниха на стопаните как да кандидатстват за средства по програмата за развитие на селските райони, кои са най-подходящите за тях схеми и мерки и какви са изискванията за подпомагане. Хората се интересуваха как да декларират доходите си от земеделска дейност и изразиха тревога, че производителите, които не са регистрирани, не могат да се възползват от 60-те процента нормативно признати разходи. Част от въпросите бяха свързани и с очакваните национални доплащания за тютюна. Срещи за новостите в земеделието, данъчното облагане и осигуряването на фермерите се проведоха и в селата Малък Девесил, Кирково, Тихомир, Чорбаджийско, Бенковски и Чакаларово.

4 денонощия арест за буйстване и обида отнесе 34-годишен крумовградчанин

С решение на Районен съд-Крумовград е наложено административно наказание „задържане в поделенията на МВР" за срок от 4 денонощия на 34-годишен мъж, съобщиха от полицията. При арест на 30 март лицето е отправило обиди към служителите на реда и е счупило прозорец на врата в Районното полицейско управление.

Задържаха крумовградчанин за обиди срещу органите на реда

Около 1:00 часа през нощта на 29.03. в РУ-Крумовград е задържан жител на града заради непристойно поведение към органите на реда. Мъжът е ругал и псувал полицаите, а при отвеждането му в районното управление е счупил умишлено с крак стъклото на входната врата на помещението за прием на граждани. По случая се извършва проверка.

Подслушват 6-мата арестувани за убийството на Метин Халил

В ареста са използвани специални разузнавателни средства (СРС) спрямо 6-мата задържани за убийството на крумовградския бизнесмен  Метин Халил, за да се установи кой е убиецът. Това разкриха за „Родопи voice" отлично осведомени източници. 6-мата се разприказвали и дори вече имало опити да се прехвърли вината върху един от арестантите.От прокуратурата потвърждават, че са извършени действия по превръщането на СРС в доказателствен материал. Подслушването на 6-мата може да даде резултат, защото, според адвокатите им, първоначалните процесуално-следствени действия не давали ясен отговор кой е извършил убийството в нощта срещу 12 февруари пред дискотека в центъра на Крумовград. Пред прокурор и съдия те отричат да са извършили престъплението.
Ще припомним, че същата нощ всички замесени в случая били на дискотека. Празнували рождения ден на 18-годишния Денис. Около 3 часа сутринта 36-годишният бизнесмен, който бил в същото заведение, си тръгнал. Веднага след него излязъл Ерол, подхванал спор, налетял на бой, присъединили се и останалите петима. В мелето Метин Халил получил жестоки удари. Фатални били ритниците в главата. След побоя шестимата потрошили маси и столове на заведение, които били собственост на самия бизнесмен. 5-ма от групата се качили на кола и тръгнали в неизвестна посока. Останалият в града пък се опитал да насочи полицаите в грешна посока. Той им казал, че хората, които са пребили Метин са от София. В колата пък са намерени банкноти от по 50 евро, за които има съмнение, че са фалшиви.По отношение на използваните СРС-та, ще припомним, че съдът в Кърджали е издал 119 разрешителни за използване на специални разузнавателни през 2010-година, което е два пъти повече в сравнение с предходната година. 17 от тях са послужили като доказателство в съответните дела.
„За мен СРС-то не е доказателство, което да реши едно дело. Има едно залитане от страна на разследващите органи и те трябва да разберат, че СРС-то не е панацея", заяви председателят на Окръжния съд Георги Милушев.

Горя къща в Крумовградското село Метлика

Двуетажна къща в Крумовградското село Метлика се е запалила тази нощ. Сигналът е подаден 30 минути след полунощ. Екип на РУ “Пожарна безопасност и защита на населението”-Крумовград е потушил пламъците. Няма пострадали. Изгорели са 12 кв. метра таванска и 18 кв.метра покривна конструкция. Неправилно използване на отоплителни уреди е причина за произшествието.

17-годишен краде мъжка чанта с 200 лева от кабина на микробус

17-годишен е откраднал мъжка чанта с 200 лв., установиха криминалисти от РУП-Крумовград. Сигналът за престъплението е подаден вчера от 38-годишен. Той съобщил, че докато извършвал разносна търговия, в село Пелин от кабината на микробус "Мерцедес" изчезнала чантата му. От проведените издирвателни действия полицаите установили, че извършителят на деянието е непълнолетно момче от същото село. Сумата от 130 лв. е била върната. Работата по случая продължава. 

15-годишна бяга от социален дом, две седмици се крие при приятели в Кърдждали и интернет зала

15-годишна, обявена за общодържавно издирване, е била открита вчера от полицаи от РУП-Кърджали. Ученичката била установена в интернет зала в областния център. Издирваната напуснала Комплекса за социални услуги в Крумовград на 9 март и пребивавала при свои приятели в Кърджали, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР. Върху нея не е било упражнявано насилие. Предадена на инспектор от Детска педагогическа стая в РУП-Крумовград.

Дънди ще търси изкопаеми край Крумовград

Правителството ще разреши на "Болкан Минерал енд Майнинг" ЕАД да проучва за метални полезни изкопаеми площта "Иран тепе". Срокът за разрешението е три години, съобщи пресцентърът на кабинета. Теренът е с размер 68 кв. км и се намира в землищата на 18 села в общините Крумовград и Момчилград. Инвестиционната програма на дружеството, което е собственост на канадската "Дънди прешъс метълс", предвижда 119 хил. долара за проучвателни дейности и още 5 хил. долара за рекултивация на терените.
Преди две седмици "Болкан Минерал енд Майнинг" получи 30-годишна концесия за добив на злато от находище "Хан Крум" край Крумовград.

Консултират земеделците в Крумовградско

Продължава информационната кампания сред земеделските производители от региона, която се провежда по инициатива на областния управител Иванка Таушанова. След срещите в селата Падина, Аврен, Тихомир и Чорбаджийско експертите от териториалните структури на МЗХ ще консултират фермерите от Поточница и Странджево, община Крумовград за възможностите да получат финансово подпомагане по Програмата за развитие на селските райони и за условията, на които трябва да отговарят, за да се възползват от директните плащания. Срещите със стопаните са насрочени за четвъртък, 24 март, от 10 часа в Поточница и от 14 ч в Странджево. В петък, 25 март, от 13,30 часа в читалището на с. Припек, община Джебел, агроспециалистите ще разговарят с производителите от района на Припек, Щерна и Лебед. На 26 март, събота, е информационният ден в с. Жълтуша, община Ардино.

Безработен ще плати 7 000 лева за отглеждане на индийски коноп


Ц.И.К. е безработен. Смята, че трудно би си намерил добре заплатена работа, защото е с  основно образование. Среща се с различни хора, чува най-различни съвети. Опитва се да разсъждава по вариантите, които му гарантират добри доходи. Нищо, че може да има проблеми със закона. Така, през април Ц. К. започва да отглежда марихуана. В продължение на месеци не спира да мечтае: плантацията му гарантира огромна печалба, но… следва полицейска акция. „За периода от месец април 2010 година до 10 септември 2010 година в село Егрек, местността „Превала", община Крумовград, той отглеждал растения от рода на конопа - 150 кг. зелени растения индийски коноп (марихуана) със съдържание на активен наркотичнодействащ компонент тетрахидроканабинол 0.6 % (тегловни процента), с бруто тегло на зелената суха листна маса 16,750 кг. на стойност 67 000.00 лева, в нарушение на установените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите", твърдят от прокуратурата. Ц.К. се признава за виновен и защитникът му, адвокат Георги Трендафилов, и Петя Чотрова, прокурор в Районна прокуратура – Крумовград, сключват споразумение. Неспешният опит да се препитава от отглеждане на марихуана излиза солен на  родопчанина. Той е осъден на наказание „Лишаване от свобода" за срок от една година и шест месеца и кумулативно наказание " Глоба " в размер на седем хиляди лева. Единственото утешение е, че изпълнението на така наложеното наказание "Лишаване от свобода" се отлага, изпитателният срок е три години. Ц.К. е осъден да плати разноските за изготвени експертизи по делото. Веществените доказателства - 16,750 кг. суха листна маса (марихуана) и представителната проба, следва да се унищожат.

Разбиха нелегално казино в Крумовград

Организиране на незаконни хазартни игри е установено вчера в заведение в Крумовград при извършена проверка в рамките на специализирана полицейска операция. Иззети са 130 лв.и комплект карти. Образувано е досъдебно производство за устройване на хазартна игра без съответното разрешение. 

Селянин влетя в хоремаг, раздава тупаници

За предизвикан скандал и сбиване в заведение в село Поточница Г.Р.(26) е задържан в РУП-Крумовград, съобщиха от полицията. Свадата станала около 22 часа снощи. Мъжът пристигнал в заведението, където били и трима негови съселяни, с които имал спорове за земи. Свадата започнала с обиди и продължила с юмруци. Материалите по случая са внесени в съда по Указа за борба с дребното хулиганство за налагане на административно наказание.

28-годишен наркодилър е задържан в Хасково

28-годишен мъж от крумовградското село Котлари е задържан в хасковския арест за съхранение на дрога. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР-Хасково. Мъжът вчера е спрян за проверка между селата Долно черковище и Пчелари от автопатрул на полицейския участък в Стамболово. При проверка на управлявания от мъжа автомобил „Фолксваген Пасат”, под предна дясна седалка е открит плик със зелена листна маса. Последвало е претърсване от хасковските криминалисти в дома на лицето, където е открит още един плик със същото вещество с тегло 1,5 килограма. Тестване с полеви наркотест е потвърдил, че видът на дрогата е канабис. Мъжът е задържан до 24 часа по образуваното досъдебно производство. Задържането на мъжа е станало след като предния ден в село Поповец полицаите задържали четирима мъже на възраст 20 години, 21 години, 22 години и 24 години от Хасково, които са казали, че са закупили 100 грама марихуана от крумовградския жител. И петимата задържани са познати на органите на реда с многобройните си прояви.

Информационна агенция "Фокус"

30-годишна жена от с.Пелин зарязала мъжа и 3-те си деца (на 7 , 6 и 2 годинки)

33-годишен от крумовградското село Пелин се е оплакал в полицейското управление, че 30-годишната му съпруга е изоставила трите си деца на 7,6 и 2 години. Жената се преместила да живее в община Павел баня, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР. Проверката по случая се извършва от РУП-Крумовград. 

Кървава нощ в кръчма в с.Токачка

52-годишен е бил прободен с нож в корема при сбиване в заведение в село Токачка. Сигналът за произшествието е подаден в РУП-Крумовград тази нощ в 1,20 часа. Свадата избухнала между М.К./57/ и С.А./52/. След разменени обидни думи по-възрастният пробол опонента си и се укрил. Пострадалият е бил транспортиран в кърджалийската болница и настанен за лечение. В резултат на издирвателните действия полицаите са установили извършителя на деянието около 6,30 часа и са го задържали в полицейското управление. Материалите по случая са докладвани в прокуратурата в Крумовград. 

65 млн.лв. ще бъдат усвоени за изграждането на пътища по ОП "Регионално развитие"

Областният управител Иванка Таушанова на пресконференция пред журналисти предостави информация за реализирането на предстоящи инфраструктурни проекти на територията на областта. Ще бъде ремонтирана пътната отсечка  Крумовград-яз. Студен кладенец с дължина 25 км и в момента се търси изпълнител. Общата стойност на проекта е 21 млн. лв, а средствата ще бъдат  усвоени по Оперативна програма „Регионално развитие”. Новата отсечка  е много важна, защото ще предостави пряк път на крумовградчаните със съседната Хасковска област. Очаква се строителството да приключи през април 2012г. В област Кърджали ще се реализират други 4 проекта, а те ще бъдат финансирани на трети етап по Оперативна програма „Регионално развитие”, вследствие на икономии на предходните два етапа. Ще бъде изградена пътна отсечка с дължина 5826м. между Аврен-Мертисики, свързваща местното население със съседна Република Гърция. Общата стойнст на проекта е 4,3 млн.лв., а евентуалното присъединяване на страната ни към „Шенген” ще увеличи важността на пътя. Водят се преговори с гръцка страна за асфалтиране на пътя в южната ни съседка, който в момента е все още „черен”.

5-ма фиркани водачи, рекордът - 2,96 промила

Петима водачи са били задържани в районните управления в Кърджали, Момчилград, Крумовград и Кирково за управление на автомобили след употреба на алкохол. Един от тях е катастрофирал. В района на крумовградското село Звънарка товарен “Форд”, управляван от  Е.Б./49/, е навлязъл в насрещната лента за движение и е блъснал лек автомобил “Фолксваген”. Тестът за алкохол на виновния за произшествието шофьор е отчел 2,33 промила. Образувано е бързо производство.  Рекордьор в групата е А.А./34/, чиято проба за алкохол е отчела 2,96 промила. Той е управлявал лек автомобил “Мерцедес” в Крумовград. 2,15 промила е отчело техническото средство при проверка на Е.И./56/, който се е движил с лек автомобил “ВАЗ” в село Кирково. На ул.”Мара Михайлова” в Кърджали е бил проверен шофьорът на лек автомобил “Фолксваген” Т.Т./35/. Тестът за алкохол е отчел 1,49 промила. П.Р./56/ е управлявал “Фолксваген” и е бил проверен в Момчилград. 1,36 промила е отчело техническото средство. Срещу водачите са започнати бързи производства.

От днес фиксираните телефони ще се набират с код

От днес фиксираните телефони ще се набират задължително с кода отпред, дори да се обаждаме в рамките на едно и също населено място. Потребителите в Крумовград ще трябва да наберат 03641 преди номера на търсения от тях абонат .Причината е, че от днес Комисията за регулиране на съобщенията въвежда т.нар. закрито номеронабиране. От ведомството обясняват, че с промяната ще се уеднакви избирането на всички номера в България, тъй като мобилните в момента са задължително с кода на оператора.Освен това ще се даде възможност на абонатите с аналогови номера също да се възползват от преносимостта, при която може гражданите да сменят оператора, като си запазят телефонния номер. Това обаче касае едва 1300 абонати, които все още нямат цифрови централи.И кратките номера за регионални справки ще се избират с код. На номер 180 например, който съобщава времето в Кърджали обаждането ще става с 0361 отпред. Няма промяна за спешните номера 150, 160, 166 и 112.Операторите, които предоставят фиксирани телефони, имат задължението да уведомят абонатите си за промяната. В рамките на шест месеца след въвеждане на новите правила при обаждане на номер без код ще се включва съобщение, което ще ви подсеща, че трябва да изберете отново по правилния начин.Промяната няма да повлияе върху таксуването на разговорите. Цената им остава същата и зависи от тарифния план.Според експерти от операторите обаче новите изисквания ще доведат до доста затруднения, особено за по-възрастните хора в малките населени места. В повечето случаи там номерата са 4-цифрени.А от 10 март на хората ще им се налага да избират 9 цифри, като сложат съответния код отпред.

Крумовград праща златодобива на съд

Жалбата срещу решението за концесията на „Хан Крум" влезе във ВАС
„Зелената улица" на правителството за златодобив на Ада тепе влиза в съда. Община Крумовград обжалва като заинтересована страна пред Върховния административен съд решението на правителство за предоставяне на концесия за добив на злато. Жалбата е внесена на 2 март чрез Министерския съвет във Върховния административен съд, съобщи за „24 х 7 Родопи" кметът на общината Себихан Мехмед. Мотиви са следните: В Решение 87/11.02.11 г. на Министерски съвет се казва, че на компанията „Болкан майнинг" се отдава на концесия цялото находище „Хан Крум" и участъците Ада тепе, Къпел, Кътица, Скалак, Синап и Сърнак. В закона за подземните богатства ясно е казано, че на концесия се отдават цели находища или участъци. „Те избират цялото находище, обаче в същото време в същото Решение на Министерски съвет се указва, че концесията ще влезе в сила само след одобрение от ОВОС за Ада тепe", поясни г-жа Мехмед.

Ръкопашна схватка за момиче в с.Пелин

За скандал и сбиване в село Пелин С.М./19/ е задържан вчера в РУ-Крумовград. Младежът се скарал със свой съселянин, нахвърлил се да го бие на улицата, а след това с ритник огънал вратата на автомобила му. Ръкопашната схватка била за момиче. Материалите по случая ще бъдат приключени по Указа за борба с дребното хулиганство с мнение за налагане на административно наказание. 

Странни цени за 25-километровата отсечка "Крумовград - яз."Ст. кладенец" между 10 и 15 милиона лева

В Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) бяха отворени ценовите предложения за строителство на Лот 28 по ОПРР, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Днес бяха отворени ценовите оферти на обществена поръчка с предмет: „Определяне на изпълнител на строителството за обект: BG161PO001/2.1-01/2007/001-028 „Лот 28 Рехабилитация на път ІІІ-591 Крумовград – яз. „Студен кладенец" от км 0+000 до км 24+860, с дължина 24.860 км, област Кърджали" на допуснатите участници:
1. „Инжстройинженеринг"ЕООД – 12 393 431.57 лв. без ДДС;
2. „Пътностроителна компания Ес Би Ес"АД – 9 949 527.20 лв. без ДДС;
3. „АБ" АД- 12 470 002.43 лв. без ДДС;
4. Консорциум „Крумовица" – 10 792 424.68 лв. без ДДС;
5. „Пътинженеринг" ЕООД – 10 735 993.31 лв. без ДДС;
6. ДЗЗД „Студен кладенец" – 11 088 815.50 лв. без ДДС;
7. „ИСА 2000" ЕООД – 15 047 575.73 лв. без ДДС;
8. Обединение „Трейс лот 28" – 12 238 264.77 лв. без ДДС.

3-ма на прокурор за кражба на ел.части

Трима са предадени на прокурор с мнение за съд за кражба на електрочасти от техника, собственост на земеделска кооперация в село Поточница, съобщиха от полицията. Ж.М.(28), С.М.(34) и К.М.(39) са били заловени от полиция, докато превозвали откраднатото. Частите на стойност 1349 лв. са били открити при проверка на лекия автомобил "Лада", с който извършителите на кражбата са се придвижвали. Вещите са иззети в РУ-Крумовград.

46-годишен гони близките си на улицата, прави се на "мъж" и пред полицаите

За скандално поведение и опит за попречи на полицейски служител, изпълняващ задълженията си, Ю.М./46/ е задържан в РУ-Крумовград. Около 20 часа снощи мъжът изгонил на улицата близките си от къщата им в село Голямо Каменяне. Той отказал да се подчини на полицая, пристигнал на място след подаден сигнал. На Ю.М. е съставен акт по Закона за МВР.

За 3 години: 186 реализирани проекта, 1/3 от тях са в Крумовград

За периода 1 януари 2007-31 декември 2010 г. седемте общини на територията на област Кърджали са реализирали общо 186 проекта, като малко над една трета от тях са реализирани от община Крумовград. Това стана ясно след проведено публично обсъждане за представяне на изготвената междинна оценка на Областната стратегия за развитие на област Кърджали за периода 2005-2015 г. Междинната оценка се извършва с цел осигуряване на независима и актуална информация за постигнатите резултати от прилагането на Областната стратегия. Изготвена е от екип на фирма "Евроконсултантс България С.А." АД-София. И седемте общини на територията на област Кърджали са реализирали инвестиции в подобряване на инфраструктурата и основно на ВиК инфраструктурата. Редица проекти са реализирани в областта на образованието и образователната инфраструктура. Преобладаващо проектите по реализация на ОПР са насочени два основни приоритета-развитие на човешките ресурси или на техническата и социалната инфраструктура. Единствено в община Крумовград е работено по всички приоритети от ОПР на общината. В общините Ардино, Кърджали и Момчилград е работено по всички приоритети от ОПР с изключение на един. В общините Джебел, Кирково и Черноочене е работено по 50% от приоритетите в съответните ОПР.

Тревогите под Ада тепе влизат в Европаламента

Няма да позволим Крумовград да бъде обезлюден, а 6 села да се превърнат в лунен пейзаж, заради добива на злато на Ада тепе. Това решиха гражданите на Крумовград и евродепутатът Михаил Тремопулос, който е член на гръцката Зелена партия. Той посети през уикенда Крумовград,  където населението е против златодобива от компанията „Дънди".

Крумовград уикенд хроники

Закъсал товарен автомобил с ремарке по пътя за Крумовград е бил изтеглен от спасителен екип на РУ "Пожарна безопасност и защита на населението" в  Момчилград, съобщиха от полицията. 

Комини на пет жилища са се запалили в събота и неделя в Кърджали, Джебел и Крумовград. Неправилно използване на отоплителни уреди е причина за произшествията. Няма пострадали и нанесени материални щети. 14 огнеборци са се включили в потушаването на пламъците.

30-годишна пътничка в лек автомобил "Фолксваген" е била прегледана в Центъра за спешна помощ в Крумовград и освободена. Жената е пострадала леко, след като колата с която е пътувала, се завъртяла на платното, навлязла в насрещната лента и ударила друг "Фолксваген". Водачът М.С.(28) се е движил с несъобразена скорост и това е причина за произшествието. Тестовете за алкохол са отрицателни. На виновния шофьор е съставен акт.

64 автомобила са били проверени в операция на територията на РУ-Крумовград за повече безопасност по пътищата. Констатирани са 14 нарушения, за които са съставени 4 акта и 10 фиша.

Адвокатите на 6-мата: Действително има убит човек, но кой е автора, как е станало, какъв е мотива - няма данни, няма доказателства

Събраните доказателства са на границата на "екзистенц минимума", но 6-мата остават под стража предвид поведението им "пост фактум" – зарязали кървавия площад и бездиханния човек .

Цялата статия четете на 24rodopi.com

Идва гръцкия евродепутат Михаил Тремополос

На 26.02.2011 г. в 14ч. гръцкият евродепутат от групата на Зелените – Михаил Тремополос ще посети Кърджали, където ще се запознае на място с един от най-сериозните екологични проблеми за района и ще даде кратък  брифинг за журналисти. Брифингът и срещата с местни експерти и активисти ще се състои пред незаконната цианидна инсталация за излужване на злато на Горубсо-Кърджали. След това депутатът ще отпътува за Крумовград. Срещата с граждани и медии в Крумовград ще се състои от 15:30 ч. в сградата на Общината. Ще бъдат обсъдени възможностите за развитие на зелени работни места в региона и вариантите за устойчиви политики за чиста околна среда и материално благополучие на местната общност.

Прокурор подхваща майка, изоставила децата си

В РУ-Крумовград е приключила проверка за изоставени без родителски грижи три деца на 13, 9 и 2 години, съобщиха от полицията. Материали са изпратени в прокуратурата с мнение срещу майката Н.А./36/ да бъде образувано досъдебно производство за това, че с поведението си е създала заплаха за развитието на децата. Момичето, което е на 13 години и 9-годишното момче са настанени в Комплекса за социални услуги в Крумовград и посещават училище. Най-малкото дете е в дома в Кърджали.Двама родители се проверяват от РУ-Кърджали след сигнал, че не са издължили издръжки на малолетните си деца. 24-годишният Ф.С. дължите на синовете си 2100 лв., а 30-годишната И.М. 1200 лв.

Един от арестуваните за смъртта на бизнесмена Метин Халил: Убийците са софиянци, избягаха с кола!?

Симона ТЕНЕВА

Събраните доказателства за убийството на 36-годишния бизнесмен Метин Халил са на границата на „екзистенц минимума", но 6-мата арестувани ще останат под стража, защото можели да избягат. Това е решението на апелативните съдии, които отказаха да променят мярката за неотклонение „Задържане под стража", наложена на 23-годишния Ерол Ю., 21-годишните Мустафа Г. и Мустафа С., 19-годишните Гейнджай С. и Бурхан Н. и 18-годишният Денис Г. Те са от Крумовград и селата Пашинци, Вранско и Полковник Желязово. По делото има и специални разузнавателни средства, както и разпити на свидетели. 6-мата ползват услугите на най-добрите адвокати в Кърджали. Те от своя страна откриват пропуски в работата на полицията и прокуратурата. Категорични са, че няма доказателства, заради които клиентите им да останат зад решетки. „Не сме виновни", това пък твърдят 6-мата. В колата на единия от тях бил намерен пистолет и банкнота от 50 евро, която според прокуратурата е фалшива.

24rodopi.com

Общинска администрация - Крумовград организира тържествено честване на 133-та годишнина от Освобождението на България от османско иго

На 03.03.2011г. 

- 10.30 часа от площада – Шествие за поднасяне на венци и цветя пред паметниците на
Руския войн и капитан Петко войвода;
- 11.00 часа на площада – Приветствие от кмета на общината и концерт с участието на Иван Дяков, Ивана Дякова и танцова формация „Мераклии”.

З А П О В Я Д А Й Т Е !

Източник Община Крумовград

200 човека ще работят на Ада тепе до 2014-та, в бюджета на Крумовград ще влизат само 4 млн. лв

До началото на 2014 година на Ада тепе ще работят около 200 души, които ще бъдат ангажирани в строителството на подстъпи към кариерата, временни офиси и складове, обогатителна фабрика и други. Това пише в днешния си брой всекидневникът „24 х 7 Родопи". Предвижда се строително-монтажните работи да стартират в началото на 2012 година и да приключат за 24 месеца. Днес в Крумовград шефове на „Дънди" показаха триизмерен макет на находището. Един от директорите на компанията Алекс Нестор се появи на представянето. Ръководството на Община Крумовград не се отзова на поканата, а предпочете да застане на страната на местното население, което е против златодобива на Ада тепе. С Алекс Нестор се появиха зам. областният управител Асен Тюрдиев и Яне Янев, ръководител на „Специализирана администрация" в областната администрация. 200 ще работят по време на пътното строителство в началото и още 200 души ще бъдат ангажирани по време на експлоатацията, съобщи Нестор. В бюджета на Крумовград на година ще влизат само 4 милиона лева концесионни такси.
24rodopi.com

Съдии гледат кървави снимки , оставят 6-мата под стража

Петър КАЛЧЕВ

Съдии разгледаха снимки от кървавия площад на Крумовград от нощта на 11 срещу 12 февруари и решиха да оставят под стража и 6-мата арестувани след убийството на 36-годишния бизнесмен Метин Халил. Апелативният съд в Пловдив отказа да промени мярката за неотклонение „Задържане под стража" на 23-годишният Ерол Ю., 21-годишните Мустафа Г. и Мустафа С., 19-годишните Гейнджай С. и Бурхан Н. и 18-годишният Денис Г. Те са от Крумовград и селата Пашинци, Вранско и Полковник Желязово. В залата не бяха представени медицински и други доказателства, но съдиите оставиха в сила най-тежката мярка за неотклонение. Предположението на съдийския състав е, че шестимата са извършили престъплението, за което са обвинени. Наказателният кодекс предвижда в случая наказание от 10 до 20 години затвор.Както вече писахме, Метин Халил беше зверски убит в 3 часа срещу 12 февруари пред дискотека в центъра на Крумовград. Една от основните версии за старата вражда между бизнесмена и младите мъже е спор за апетитен терен в центъра на Крумовград.Всички, замесени в случая, били на дискотека. Празнували рождения ден на 18-годишния Денис. Около 3 часа си тръгнал 36-годишният мъж, който бил в същото заведение. Веднага след него излязъл Ерол, подхванал спор, налетял на бой, присъединили се и останалите петима. В мелето 36-годишният получил жестоки удари. Фатални били ритниците в главата. След побоя шестимата потрошили маси и столове на заведение в близост до мястото на произшествието, а 5-ма от тях са избягали. По-късно са заловени от патрул на Гранична полиция. 

24rodopi.com

9 700 човека питат: Крумовград или лунен пейзаж!?

В златодобива на Ада тепе няма да се използват цианиди, но измененията върху ландшафта ще бъдат преки и районът ще изглежда като лунен пейзаж. Това заявиха за „24 х 7 Родопи" от „Зелени Балкани". Това било отбелязано и в доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционното предложение за „Добив и преработка на златосъдържащи руди от участък Ада тепе на находище "Хан Крум" в Крумовград. Анализът е направен през декември 2010 година и приет от екоминистерството в началото на тази година. „Измененията по същество ще бъдат необратими, тъй като след приключване на експлоатацията, ландшафтът на територията на инвестиционното предложение ще
остане в изменено състояние.
Поради оформянето на дълбок котлован е възможно да се провокират до известна степен ерозионни и свлачищни процеси, но само в границите на рудника", се казва в доклада. Той ще бъде представен за обществено обсъждане в Крумовград и околните села. Очаква се това да стане през март.
При първия опит да спечелят крумовградчани на своя страна, от компанията „Дънди" срещнаха отпор. 9 700 човека се подписаха срещу златодобива. Подписката се съхранява при председателя на Общинския съвет Метин Байрамали. „По време на експлоатацията при стриктно спазване на предвидените в инвестиционното предложение технологии, при които съдържанието на вредни
вещества във въздуха и водите ще бъде в рамките на пределно-допустимите концентрации, не се очаква негативно въздействие върху флората и растителността в съседните на инвестиционното предложение територии", се казва още в доклада приет от МОСВ.

24rodopi.com

Канадската фирма "Дънди" представя рудника си в Крумовград

Крумовград /КРОСС/ Алекс Нестор, директорът на „Корпоративни и външни отношения" на канадската фирма „Дънди прешъс металс" - България, ще представи в сряда пред общинското ръководство на Крумовград какво ще представлява предприятието за добив на златоносна руда, съобщава „Нов живот". На подробно разработен макет ще може да се види къде ще бъде рудникът и какво ще представлява заедно с прилежащата му инфраструктура, къде ще е разположена фабриката за флотация. Както е известно, фирмата се отказа от цианидната технология при обогатяването на рудата. Сега тя ще се транспортира за извличане на златото до Намибия, където „Дънди" добиват злато по цианидна технология. Преди общественото обсъждане на проекта, макетът ще бъде изложен в Информационния център на фирмата в Крумовград.

Владо Иванов, Съби Узунов, Таушанова и Тюрдиев - с най-големи шансове за кандидат-кметове не ГЕРБ

Бизнесменът Владимир Иванов, адвокатът Съби Узунов, областният управител Иванка Таушанова и заместникът й Асен Тюрдиев – това са функционерите на ГЕРБ, които са с най-големи шансове да бъдат кандидат-кметова на партията в общините Кирково , Ардино , Кърджали и Крумовград. Това заявиха за 24rodopi източници от ГЕРБ, запознати с провеждащите се събрания по общини.
Междувременно ГЕРБ обяви 12-чления си предизборен щаб. Както вече 24rodоpi писа, той ще се оглавява от Цветан Цветанов. Народният представител от Кърджали Цвета Караянчева ще отговаря за юридическите въпроси и методологията на кампанията, заедно с Искра Фидосова и Димитър Лазаров. ПП ГЕРБ обяви и критериите за участие на кандидатите си за предстоящите местни и президентски избори. Те са приети от изпълнителната комисия, като са разделени в две основни групи – задължителни и общи.

24rodopi.com

Шофьор зареди със спирт-3,26 промила, водачка е по-скромна- едва 1,40

Мъж с 3,26 промила и жена с 1,40 промила са задържани вчера в районните управления в Крумовград и Кърджали, съобщиха от пресцентъра на полицията. С.А./43/ е бил проверен в землището на село Полковник Желязово и алкотестът е отчел солидния резултат. Издаден е талон за медицинско изследване и е взета кръв за химически анализ. Образувано е бързо производство. И.М./20/ се е движила с "Рено" и е била спряна за проверка снощи в 22 часа в кв."Възрожденци" в областния център. След положителния резултат от теста за алкохол на жената е издаден талон за медицинско изследване и е взета кръв за химически анализ. Образувано е бързо производство.

23-годишен отмъква телефонен кабел в Голямо Каменяне, задържат го

За кражба на телефонен кабел от землището на село Голямо Каменяне в РУ-Крумовград е задържан М.М./23/. Полицаите са открили и иззели откраднатия кабел. Образувано е досъдебно производство.

Симеон Дянков: Ще има инвестиции в земеделието и минната промишленост

Очакват се инвестиции в земеделието и минната промишленост в Родопите, заяви в Кърджали вицепремиерът  Симеон Дянков. „Има квалифицирана работна ръка и това трябва да се използва. Необходимо е  да се разработят залежите  в Източните Родопи. Някои са отдадени на концесия и се очаква да се разкрият много нови работни места", каза Дянков. Той лобира пред правителството за даване на концесия на  златоносното находище Ада тепе при Крумовград  на „Болкан минерал енд  майнинг". 10 милиона лева ще получат първите десет археологически обекта, класирани от читателите на вестник „Стандарт", сред които е и Перперикон и Татул,  съобщи още  Дянков.

Бащата на трите деца от Горна Кула е в затвора, същото грози и майката

Бащата на трите малолетни деца, които бяха оставени без родителски надзор в продължение на няколко дни в къща в крумовградското село Горна Кула, е в затвора. Зад решетки ще попадне и майката Надка Митева, която се издирва от полицията. Както 24rodopi писа, тя е напуснала региона, а за 13-годишната Нели се грижи за малките си братчета – на 2 и 9 годинки.По-големите деца вече се настанени в Център от семеен тип в Крумовград, а 2-годишният Ангел е в Центъра за медикосоциални грижи в Кърджали. 36-годишната Надка Митева пристигнала с децата си преди време от Казанлък и заживяла в Горна Кула в дома на бащата, който в момента е в затвора. Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 3 години и обществено порицание за родител, който остави без надзор и достатъчно грижа децата си и с това създаде опасност за физическото, душевното или моралното им развитие.

561 проверки за пушачи в заведенията

561 са проверките по изпълнение на Наредбата за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места и затворени помещения в област Кърджали. Те са извършени от служители на Дирекция „Здравен контрол" към Регионалната здравна инспекция (РЗИ).
Наредбата и изискванията за маркировките, които са специфични, са публикувани на интернет страницата на инспекцията.

От 14 февруари до 17 март тече тематична проверка по разпореждане на здравното министерство, резултатите от която ще бъдат обобщени и публично обявени до 20 март.
Общото заключение от извършените до момента проверки е, че на територията на областта няма констатирани сериозни нарушения по изпълнението на наредбата. Отговорността е на стопанисващите обектите и те са реагирали след консултации при нас своевременно.
На обявения за сигнали от граждани телефон 6-02-76, който е публикуван и на интернет страницата на инспекцията, са постъпили общо 3 сигнала – 2 от Кърджали и 1 от Крумовград. И трите се отнасят до спазване на задължителната маркировка - в обекта е разрешено или съответно – не е разрешено тютюнопушене.

Братчета на 2 и 9 годинки и 13-годишната им кака изоставени сами в къща в Горна Кула

Полицията в Крумовград извършва проверка по случай на оставени без грижи три малолетни деца.  Момиче на 13 години и две момчета на 9 и 2 години са преживявали няколко дни без родителски надзор в къща в крумовградското село Горна Кула. 36-годишната им майка заминала извън областта и с отглеждането  на по-малките се заела 13-годишната кака. Учителка се поинтересувала защо най-голямото дете не посещава училище и установила причината. Сигнали са подадени в прокуратурата, полицията и Отдела за закрила на детето. Работата по случая продължава. Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 3 години и обществено порицание за родител, който остави без надзор и достатъчно грижа децата си и с това създаде опасност за физическото, душевното или моралното им развитие.

24rodopi.com

Всички са участвали в зверското убийство, сочат експертите

И шестимата млади мъже, които бяха арестувани в събота около 16 часа за убийството на бизнесмена Метин Халил, остават под стража.
Това реши състав на Окръжния съд в Кърджали, който гледа мярката за неотклонение на 23-годишният Ерол Ю., 21-годишните Мустафа Г. и Мустафа С., 19-годишните Гейнджай С. и Бурхан Н. и 18-годишният Денис Г. Те са от Крумо
вград и селата Пашинци, Вранско и Полковник Желязово.
Най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража" бе мотивирана на базата на представените от обвинението процесуално-следствени експертизи и заключения на криминалисти.Изхождайки от доказателствения материал, предположението на съдийския състав е, че шестимата са извършили престъплението, за което са обвинени. Наказателният кодекс предвижда в случая наказание от 10 до 20 години затвор.
Обвиняемите могат да обжалват решението на кърджалийските окръжни магистрати в рамките на 3 дни пред Апелативен съд Пловдив. Ако са спазени процедурните срокове, следващото заседание ще бъде на 22 февруари.
6-мата се появиха в съда вчера в спортни облекла. Както вече писахме, Метин Халил беше зверски убит в 3 часа срещу събота пред дискотека в центъра на Крумовград. 5-ма от групата бяха избягали с кола и ги залови патрул на Гранична полиция. Една от основните версии за старата вражда между бизнесмена и младите мъже е спор за апетитен терен в центъра на Крумовград.

24rodopi.com

6-мата от Крумовград остават зад решетките

И шестимата млади мъже от Крумовград и околните села, които бяха арестувани във връзка с убийството на 36-годишния бизнесмен Метин Халил, остават под стража. Това реши състав на Окръжния съд. Аргументите на прокуратурата надделяха на тези над защитата.

24rodopi.com

Убили Метин за парче земя!?

36-годишният бизнесмен Метин Х. бил убит по особено жесток и мъчителен начин заради парче земя. Зверското убийство стана в 3 чава призори в събота пред дискотека в центъра на Крумовград. 6 са задържаните лица , като 5-ма от тях избягали от местопрестъплението. "Между жертвате и един от компанията - Ерол, от дълго време имаше спор за апетитен терен в центъра на Крумовград. Той е собственост на местната коопреция, но бе даден на Метин, Това вбесило другата страна" , разкриха за "24x7 Родопи" запознати с враждата. В онази нощ групата издирвала лицето А., което било набедено за виновен за сделката, която ощетила Ерол. По нещастно стечение на обстоятелствата, Метин Х. се оказал в заведението, където 6-мата празнували пълнолетието на единия от тях. Днес съдът трябва да гледа мярката за неотклонение на задържаните. Те бяха арестувани по прокурорско разпореждане в събота около 16 часа.
24rodopi.com

Злато за $1.2 млрд. вадят от Ада тепе

Крумовград е на път да се превърне в българския Клондайк, след като правителството даде на фирмата "Болкан Минерал енд Майнинг" ЕАД (дъщерна фирма на "Дънди Прешъс Металс") правото на 30-годишна концесия за добив на злато.
Компанията ще извлича скъпоценния метал от 6 участъка, обединени в златодобивно находище "Хан Крум". За срока на концесията дружеството ще инвестира над 114 млн. лв.
Доказаните залежи само в един от участъците - Ада тепе, възлизат на повече от 835 000 тройунции. При сегашните цени на златото това се равнява на над $1,2 млрд., съобщи БНТ. За злато край Крумовград се говори отдавна.
Тук и малките рекички са златоносни, дори каменните огради на селските къщи са от руда, съдържаща злато. Запазени са много антични галерии, откъдето древните траки са добивали ценния метал. Фирмата, получила правото на концесия, проучва района от 2002 г. За изследване на най-богатото от шестте находища - Ада тепе, тя е вложила над $4 млн. Доказаните в него залежи са 27 тона. Независими експерти, наети от община Крумовград, трябва да кажат как работата на рудника ще се отрази на околната среда. "Мисля, че основният печеливш в тази ситуация ще бъде фирмата. След това държавата и общината. Но не това е водещото за нашето решение, което ще вземем по време на експертното становище. Водещо ще бъде гаранция за здравето на хората и за опазването на околната среда", заяви Себихан Мехмед, кмет на община Крумовград.

Убийството в Крумовград заснето от камери 

Зверското убийство на бизнесмена Метин.Х пред дискотека "Чака рака" , намираща се в идеалния център на Крумовград, е заснето от видиеокамери. Още преди години, по заповед г-жа Себихан Мехмед, кмет на община Крумовград, на няколко места на градсия площад били поставени камери. Полицията е иззела записите и ще установява кой от 6-мата каква роля играе в убийството на 36-годиния мъж. Съвсем близо се намира районното управление на МВР.

24rodopi.com

Зверско убийство в Крумовград! 6-ма пребиха до смърт 36-годишен

36-годишен мъж е бил убит тази сутрин, малко длед 3 часа в Крумовград. Задържани са шестима в Районното управление в Крумовград, съобщиха от пресцентъра на МВР. Те са били на дискотека. Около 3 часа 36-годишният от дискотеката в града, веднага след него излязъл един от компанията на шестимата младежи. Подхванал спор, налетял на бой, присъединили се и останалите петима. В мелето 36-годишният получил жестоки удари и починал. След побоя шестимата потрошили маси и столове на заведение в близост до мястото на произшествието. След подадения сигнал в полицията са предприети незабавни издирвателни действия. На място е заловен един от извършителите на побоя, другите петима потеглили с автомобил. При организираните заградителни мероприятия са били задържани в района на село Пашинци. Задържаните лица в РУ-Крумовград са: Е.Ю./23/, Г.С./19/, М.Г./21/, М.С./21/, Б.Н./19/, Д.Г./18/. Компанията празнувала рождения ден на най-младия, който  вчера навършил пълнолетие. На всички ще бъдат взети кръвни проби за алкохол.Трупът на убития е транспортиран за аутопсия в кърджалийската болница. Огледът на мястото на произшествието продължава с участието на полицаи от РУ-Крумовград, криминалисти от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" в ОДМВР, прокурор от Районната прокуратура в Крумовград. Мотивите за убийството са в процес на изясняване. По първоначални данни най-вероятно става дума за стара лична неприязън. Образувано е досъдебно производство за убийство.

Правителството даде 30-годишна концесия за добив на златосъдържащи руди край Крумовград

30-годишна концесия за добив на златосъдържащи руди от находище „Хан Крум” предостави правителството на фирма „Болкан Минерал енд Майнинг”, която е която е собственост на канадската „Дънди прешъс метълс“. Находището се намира в землищата на селата Гулия, Дъждовник, Звънарка, Къклица, Малко Каменяне, Овчари и Сърнак, община Крумовград, област Кърджали. Решението бе взето днес на заседание на Министерския съвет. За срока на концесията дружеството ще инвестира над 114 милиона лева. Очакваният средногодишен добив е 850 хиляди тона руди. Община Крумовград ще получава 30 на сто от концесионните плащания.

Силен интерес към търга за пътя Крумовград - Студен кладенец

На 8 февруари в Агенция "Пътна инфраструктура" бяха отворени офертите за открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Определяне на изпълнител на строителството за обект: BG161PO001/2.1-01/2007/001-028 "Лот 28 Рехабилитация на път ІІІ-591 Крумовград – яз. "Студен кладенец" от км 0+000 до км 24+860, с дължина 24.860 км, област Кърджали"
По реда на постъпване в деловодството на пътната агенция бяха отворени офертите на 10 фирми и обединения:
- "Инжстройинженеринг"ЕООД;
- "Пътностроителна компания Ес Би Ес"АД;
- "АБ" АД;
- Консорциум "Крумовица", в който влизат "Хидрострой" АД и "Ардастрой" ООД;
- "Пътинженеринг" ЕООД;
- ДЗЗД "Студен кладенец", съставено от "Интегрирани пътни системи" АД и "Пътстройинженеринг" АД;
- "ИСА 2000" ЕООД;
- Обединение "Трейс лот 28" - между "Трейс груп холд" АД и "Пи ес ай" АД;
- ДЗЗД "Крумовград2011", състоящо се от "Девня трейд" ООД и "Пътстрой" ООД;
- Обединение "Виаконструкт", съставено от "Джи пи груп" ООД и "Агромах" ЕООД.
Припомняме, Лот 28 е част от втория етап на пътната схема на Оперативна програма "Регионално развитие".
За рехабилитация са предвидени 3 пътни моста, на които се извършва подмяна на хидроизолацията, ремонт, тротоарни конзоли, парапети.

Двама пазаруват с фалшиви 100 евро

Двама души, опитали да прокарат в обращение фалшива банкнота, са задържани край Ивайловград, съобщи МВР.
Двамата влезли в хранителен магазин в село Полковник Желязово, напазарували си и поискали да платят с валута, тъй като нямали български пари. Подали на собственика банкнота от 100 евро, но човекът се усъмнил и сигнализирал в полицията. По-късно мъжете са задържани в района на Ивайловград, докато са се движели с автомобил. В колата са открити купените от хранителния магазин продукти и още 80 евро, които ще бъдат проверени от експерти.
Двамата са отведени в полицейското управление в Крумовград. Те са с множество криминални прояви. Образувано е досъдебно производство.

Тревога под Ада тепе: Гледай Челопеч, сещай се какво ще става в Крумовград

По желание на граждани на Крумовград публикуваме репортаж на БНТ, излъчен тази вечер, за мината на златодобивната фирма „Дънди" в Челопеч. Заглавието е на самите читатели на 24rodopi:Жителите на Челопеч се изправиха срещу рудника, в който изкарват прехраната си. Цялата статия четете на 24rodopi.com

Откриха два трупа в Крумовград

Труповете на двама мъже са били открити в овощна градина и на улица в Крумовград. При извършените огледи от дежурни оперативна група на РУ-Крумовград не са установени следи от насилие. 55-годишен собственик на овощна градина е открил трупа на 61-годишен вчера около 10 часа. 7 часа по-късно на улица в града е било открито тялото на 52-годишен. Телата са транспортирани за аутопсия в кърджалийската болница.

Крумовград на второ място по електронно преброяване в областта за 3 дни Втората по активност община в област Кърджали е община Крумовград , където до 3-ти февруари системата е отчела 641 души . Ако още не сте се регистрирали може да го направите до 24:00 часа на 09.02.2011г . на сайта www.nsi.bg

73-годишен намерен мъртъв край река Крумовица

73-годишен е бил намерен мъртъв вчера на брега на река Крумовица в района на село Долна кула. Възрастният човек тръгнал за хляб предишния ден и не се прибрал. Съсед на жертвата подал сигнал на тел.112. Организирано е издирване от полицаи и пожарникари и тялото  е било открито. Няма улики за насилствена смърт. По първоначални данни старецът се е опитал да пресече реката, най-вероятно му е прилошало и е паднал във водата. Открит е на около километър от мястото, където е решил да премине. Трупът е транспортиран за аутопсия в кърджалийската болница. Дежурна оперативна група от РУ-Крумовград е извършила оглед на мястото на произшествието. Образувано е досъдебно производство.

Магазинерка залови 17 годишен крадец на 825 лева

46-годишна продавачка в магазин в Крумовград е заловила 17-годишен, който откраднал 825 лв. от касата. Около 17,30 часа вчера непълнолетният влязъл в магазина и когато решил да плаща, касиерката установила, че парите от оборота липсват. В същия момент забелязала, че от джоба на клиента се подават голям брой банкноти. При преброяването станало ясно, че сумата съответства на изчезналия от касата оборот. Подаден е сигнал в полицията. Проверката по случая се извършва от РУ-Крумовград.

Почина проф.д-р Никола Милчев

Починалият по време на лов край село Джанка , община Крумовград, е проф.д-р Никола Милчев , най-добрият републикански специалист акушер-гинеколог. Кариерата му започва в Крумовград, където дълги години е директор на районната болница. Последно е бил завеждащ АГ-отделението в Университетската болница "Свети Георги" в гр.Пловдив. 67-годишният д-р Милчев е починал по време на лов в района на село Джанка. След подадения сигнал дежурна оперативна група от РУ-Крумовград е извършила оглед на мястото на проишествието. Не са открити улики за насилствена смърт. Трупът е транспортиран за аутопосия в кърджалийската болница. Образувано е досъдебно производство. Проф.Никола Милчев беше обявен пред 2009.г за най-добър акушер-гинеколог на годината .Поклон пред светлата му памет .

Правителството разреши на "Дънди" добив на злато на Ада тепе

Канадската компания „Дънди прешъс метал" получи дългоочакваното „Да" за добива на злато на Ада тепе край Крумовград. Положителното становище е на Министерството на околната среда и водите, най-големият лобист пред правителството бил финансовият министър Симеон Дянков. Ще припомним, че миналата година той специално посети региона и намекна, че от инвестицията на канадците ще спечели и местното население, и републиканският бюджет . Над 10 000 родопчани се подписаха преди три години срещу добива на злато . Те бяха подкрепени от гръцки еколози и представители на тамошната местна власт . От "Дънди прещъс метал" гарантират добив и първична преработка на златна руда край Крумовград без цианиди . Новия проект предвижда да няма хвостохранилище и площта да е по-малка от първоначално планираната. Инвестицията ще е на стойност 100млн.лева . Ще се добива до 1млн.тона руда годишно. Прогнозите сочат , че на Ада тепе има 25 тона злато. Находището ще се разработва близо 10 години . Златото ще се извлича в Намибия .

24rodopi.com

Обраха техника за 2500 лева в с.Подрумче

Сигнал за кражба от частен дом в село Подрумче е подаден в РУ-Крумовград. 27-годишният тъжител е заявил, че за периода от 20 декември до 6 януари е била разбита входната врата и от дома му са изчезнали златни накити, техника и обзавеждане на стойност 2500 лв. Дежурна оперативна група е извършила оглед на мястото на произшествието. По случая е образувано досъдебно производство.

Мъж запали сеновала си , забравена тенджера - тераса , а късо съединение - двор :

При извършване на огневи работи мъж е запалил сеновала си в крумовградското село Луличка. Изгорели са 70 бали слама и 25 кв.м покривна конструкция. Трима огнеборци от звеното в Крумовград са потушили огъня, преди да обхване къщата. 12 пожарникари от звеното в Кърджали са загасили запален комин в жилищен блок, пожар в двора на къща, предизвикан от късо съединение в електрически стълб и забравена тенджера на включен котлон на тераса в кв.”Възрожденци” в Кърджали. Няма пострадали и нанесени материални щети.

400 лв и лаптоп откраднаха от хранителен магазин

Сигнал за извършена кражба от хранителен магазин е подаден в РУ-Крумовград. Тъжителят е заявил, че вчера сутринта е намерил разбита входната врата на обекта, откъдето били откраднати лаптоп, цигари, алкохол и 400 лв. Дежурна оперативна група от РУ-Крумовград е извършила оглед. По случая е образувано досъдебно производство.

403-ма в "Бърза помощ" от преяждане , най-много са хапвали в Крумоград и Чорбаджийско

Традиционното голямо плюскане по Коледните празници вдигна на крак Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали. Интересното е, че сред водещите в неформалната класация „По- по- най- преяли Коледно" попадат села, в които няма жив християнин.
За дните от 24 до 26 декември общо 403 жители на областта са потърсили филиалите на Центъра за да бъдат прегледани или транспортирани от домовете им до болнични заведения. Преобладаващата част заради преяждане и препиване. Това обобщават колегите от „Кърджали Бгвести".
Повечето пациенти, на които оказахме спешна помощ бяха с жлъчни, стомашни кризи, обострени язви или гастрити, разстройства, твърди шефът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Атанас Митков. Според него най-голям брой пациенти са потърсили помощта на филиала в Крумовград-90, в Чорбаджийско те са били 60, а в Момчилград-46. Кърджалийци са си похапвали сравнително скромно -само 42 са позвънили на спешния телефон.
Тази Коледа инфарктите и инсултите бяха сравнително малко, подчерта д-р Митков.
Много кърджалийци са потърсили директно помощта на Спешното отделение на многопрофилната болница в Кърджали в празничните дни. Около 200 души, предимно с оплаквания заради преяждане, са били прегледани и освободени.

24rodopi.com

20 годишен вади нож , ръга двама пред кръчма 

Половинчасов екшън се е разиграл пред заведение в Крумовград, съобщиха от пресцентъра на полицията. Двама млади мъже, жители на селата Горна кула и Котлари са били наръгани с нож при разразил се скандал пред кафе – аперитив „Салина".
Между 23 и 23,30 часа в четвъртък след спор с двамата, 20 – годишен жител на село Синигер вади джобно ножче и нанася прободни рани на опонентите си. Двете пострадали лица са били прегледани в Спешна помощ, след което по – младото момче е транспортирано и оставено за лечение в МБАЛ – Кърджали. Извършва се полицейска проверка по случая.

24rodopi.com

Военният министър : Гарнизоните в Кърджали , Девин , Момчилград и Крумовград бяга закрити от Първанов 

"С президента Първанов имаме фундаментални различия за армията". Това заяви вчера военният министър ген. Аню Ангелов в отворено писмо, провокирано от твърденията на държавния глава, реформите в армията не вървели и че се закривали поделения . По думите на Ангелов именно Първанов е закрил 22 гарнизона. "През неговите два мандата като върховен главнокомандващ на въоръжените сили бяха закрити гарнизоните във Видин, Търговище, Разград, Добрич, Ловеч, Кюстендил, Пазарджик, Кърджали, Лом, Самоков, Пещера, Банско, Разлог, Симитли, Кресна, Сандански, Девин, Гоце Делчев, Крумовград, Симеоновград, Ивайловград, Момчилград", аргументира се военният шеф.

24rodopi.com

Новият кмет на село Орех положи клетва

На заседание на Общински съвет Крумовград, проведено на 14.12.2010 г., клетва по закона за местното самоуправление и местната администрация положи новоизбраният кмет на кметство Орех . Ерджан Байрям бе избран за нов кмет на 27.11.2010 г. със сериозна подкрепа от населението на Орех. Той спечели изборите в битка с кандидата от ПП ГЕРБ, като 90% от гласовете бяха в подкрепа на кандидата за кмет, издигнат от ДПС.
Новият кмет се обърна към общинските съветници, кметовете нак метства, представителите на общинската администрация и към присъстващите в залата избиратели от с.Орех с благодарност и с обещание за работа в услуга на населението.

Кметът на община Крумовград госпожа Себихан Мехмед поздрави новоизбрания кмет. Изрази своята увереност, че Ерджан ще положи усилия да бъде близо до хората и техните проблеми. Поднасяйки му сувенир – кон, като част от символа на общината, тя му пожела здраве, успехи и винаги да бъде победител във всяка надпревара.

24rodopi.com

Шофьор "отрови" дрегера - 3,01 промила

Водач с 3,01 промила алкохолна проба е задържан в четвъртък през нощта в РУ-Крумовград, съобщиха от полицията. Лек автомобил "Рено, управляван от С.А.(43), е бил спрян за проверка на ул."Княз Борис" в 3,30 часа. След положителния резултат, отчетен от техническото средство, на водача е издаден талон за медицинско изследване и е взета кръв за химически анализ. Образувано е бързо производство.  

24rodopi.com

Болницата в Крумовград включена в разпределението на 47 млн.лева

Болницата в Крумовград е сред 11-те общински здравни заведения в страната, които трябва да се оборудват с 47 млн. лв., със средства от Европейския съюз по Оперативна програма „Регионално развитие" за развиването на услуги за продължително лечение. Това се предвижда в Проект на Министерството на здравеопазването за изменение на Допълнението на Концепцията за болнично преструктуриране. Промените в него ще станат факт след одобряването им от Министерски съвет. Те се наложиха, тъй като много малко лечебни заведения изявиха желание за преструктуриране в болници за долекуване. С промените се дава възможност на клиниките да получат финансиране за развиване на дейности, както за активно, така и за продължително лечение. Заедно с Крумовград още 10 общински болници, които отговарят на критериите ще могат да получат средства за развиване на грижи за активно и продължително лечение., като всички са клиники в малки населени места - Белоградчик, Тетевен, Бяла, Тутракан, Омуртаг, Елхово, Свиленград, Девин, Разлог и Етрополе. Те са избрани на базата на следните обективни критерии: да се намират в община извън градските агломерационни ареали, преминали болни над 2800 за големи отдалечени ЛЗ и над 1200 за медицински центрове. Наличие на квалифицирани медицински специалисти повече от 20 специалисти за отдалечени болници, повече от 10 за медицински центрове, липса на финансиране по други програми и проекти. За финансиране на 11-те общински болници се предвиждат 47 млн. лв.

24rodopi.com

КрумовградРеклама
Къща за гости "ЕНИГМА"

кв.Изгрев ул.Синчец No-1

GSM : 0888 827 853
Тел : 03641 / 74-2
2

www.hotelenigma.free.bg


Семеен хотел "ВИА"

 ул.Съединение No-21

GSM : 0888 895 605
Тел : 03641 / 73-44

www.hotelvia.free.bg
Рекламирай Тук !
Информация или материали използвани от сайта www.krumovgrad.free.bg , може да става с изричното цитиране на източника според ЗАП .